Zeppelin

Pezsgődurrogás, szinte kötelező vigadalom, mert köszöntjük az újévet. Köszöntünk valamit, amiről fogalmunk sincs, hogy mit...

2023. január 10., Olvasási idő 3 perc
#zeppelin #2023

Pezsgődurrogás, szinte kötelező vigadalom, mert köszöntjük az újévet. Köszöntünk valamit, amiről fogalmunk sincs, hogy mit tartogat, csak reménykedni tudunk, és amikor az év első napján kitisztult fejjel jobban belegondolunk, óhatatlanul felmerül bennünk, hogy mitől lesz jobb, mint az előző. A körülöttünk zajló események nem adnak sok okot a derűlátásra, de nem hagyhatjuk, hogy a külső körülmények teljesen megkeserítsék az életünket. Ilyenkor talán a legjobb, ha átgondoljuk a számunkra fontos dolgokat, a családot, a barátságot és néha elfogadunk fejtetőre állt helyzeteket.

Több mit 10 éve láttam egy bábelőadást a „Repülési lecke kezdőknek” című produkciót. Röviden: a sirály és a macska találkoznak. Az tenger olajától mérgezett sirály végső kétségbeesésében a rá vadászó macskára bízza a kiköltendő tojást. Ettől a macska úgy meglepődik, hogy ellenvetés nélkül megígéri nemcsak azt, hogy kikölti a tojást, hanem azt is, hogy felneveli a fiókát. Csak az ígéret kimondása után döbben rá, hogy mi is szaladt ki a száján, de ekkor már késő: a sirály halott, és a kimondott szó még a macskát is kötelezi.

Macskaszemmel a sirály kicsi, szánalmas, tollas, és ehető. Sirályszemmel a macska nagy, kövér, veszélyes és ragadozó. Két állat, két nyelv, két világ és egy reménytelennek tűnő vállalkozás. Kikölthet-e a macska egy tojást? Repülhet-e valaha a sirály, akit macska nevelt fel? És kit kell ilyenkor mamának szólítani?

Egy csodálatos mese a barátságról és az elfogadásról, küzdésről és akaratról, szülőkről és gyerekekről. Meg a repülésről, persze. Leginkább a repülésről.

Nem tanmesét szándékoztam írni, de többször eszembe jut, hogy ez a gyerekeknek szánt, de a felnőtteket talán jobban megérintő történet milyen elképesztő módon vetíti vissza a világunkat. Mi lehet, ha nem más ebben a bizonytalan világban a legfőbb kapaszkodó, mint a család, a barátság, a küzdés, az akarat és az elfogadás.

Szárnyalják át ezt az évet a lehető legboldogabban és ne feledjék: „Ha nem tudunk a körülményeinken alakítani, akkor a túlélés miatt kénytelenek vagyunk a gondolkodásunkon változtatni.”

Boldog Új Évet!