„Viszlát, és kösz a halakat”

Ismerős a mondat? Akkor Ön látta a Galaxis útikalauz stopposoknak című filmet, vagy olvasta a könyvet...

2022. augusztus 11., Olvasási idő 3 perc
#zeppelin

Ismerős a mondat? Akkor Ön látta a Galaxis útikalauz stopposoknak című filmet, vagy olvasta a könyvet. Az útikalauz a világegyetem összes információját tartalmazza. Milyen hasznos lehet ez a képzeletbeli tárháza a tudásnak, most, hogy már egyre feljebb merészkedik az emberiség a világegyetem végtelenjébe.

Igen, egyre feljebb törünk, olyannyira, hogy talán még Zeppelin grófot is meglátjuk, egy kis bolygón üldögélve, amint azon töri a fejét, hogy hova jut az emberiség?

Bizony, hova jutunk? Remélhetőleg nem jön az apokalipszis, vagy egy, a könyv alapgondolatát adó hiperbekötőút építése, ami Földet néhány percen belül megsemmisíti.

Igaz erőteljesen haladunk a saját pusztulásunk felé. Háborúk, ökológiai katasztrófák, járványok… , de, ahogy a könyv borítóján írják, szép nagy betűkkel szedve: NE ESS PÁNIKBA!

kép: Ne ess pánikba ( forrás: Getty Images / Daily Mirror / Mirrorpix / Mirrorpix)

Az ember vágyik a szépre, a jóra és ennek érdekében sok mindent megtesz. Problémákat old meg, alkot és gondolkodik, próbálja megérteni a dolgokat és tenni a megoldásért, bár ez nem mindig sikerül, lásd a fent nevezett műben a delfinek utolsó üzenetét is, a “Viszlát, és kösz a halakat!”, amit az embereknek küldtek, mikor velük ellentétben még időben elhagyták a Földet. Bár próbálták figyelmeztetni az emberiséget a közelgő veszélyre, ők totálisan félreértették az egészet.

De ahogy Douglas Adams írja ebben a könyvben: „Az élet természetesen számos problémát vet fel. A legközismertebbek, hogy miért születünk a világra, miért halunk meg, miért szeretnénk a közbülső idő túlnyomó részét kvarcórák viselésével tölteni? ”

Nézzék, meg, vagy olvassák el, klasszikus sci-fi vígjáték.