„ Van egy bálna az égen”

Azt mondják, az emberek azt az évszakot szeretik a legjobban, amiben születtek. Vitatkoznék, a nyár gyermekeként, mert ...

2024. március 20., Olvasási idő 4 perc
#zeppelin

Azt mondják, az emberek azt az évszakot szeretik a legjobban, amiben születtek. Vitatkoznék, a nyár gyermekeként, mert szerintem a legszebb a tavasz. Biztos azt is meg lehet unni, ha örökké tavasz lenne, de, ha erre vágyunk, a világ megadja ezt is. Mindössze el kell repülnünk Madeira szigetére. Nem útikalauz következik, azzal együtt, ha tehetik, menjenek el egy borús februárban, mert ennek a nem túl nagy szigetnek minden égtája mást ont elénk a természet csodáiból. Az Atlanti óceán ölelésében a botanika, a vizek élővilága, és egy nagyon élhető világ fogad minket.

A természet és az óceán lenyűgöző világának egyik különleges élménye itt a bálnales. Gyakorlatilag egész évben leshetjük ezeket a békés óriásokat, de vannak hónapok, amikor megsokasodnak, mert számos vándorló faj látható áprilistól októberig.

Az örök tavasz szigetén élőknek ez azért nem akkora csoda, de amikor 1928-ban, a fővárosban, Funchalban felkiáltottak: „Van egy bálna az égen!, az azért nem mindennapi látvány volt.

 

„Friedrichshafenből jelentik: A Gráf Zeppelinről érkező legújabb jelentések és az időjárás-prognózisok alapján megállapítható, hogy a léghajónak rendkívül rossz időjárással és mindenekfelett heves ellenszéllel kell küzdeni. Reggel hat és félnyolc között a léghajót a marokkói partvidéken látták. A légköri zavarok még ma is tartanak és a rádióösszeköttetés még mindig igen hiányos. A friedrichshafeni állomás ma csupán egy szikratáviratot fogott fel, amelyben Eckener közölte, hogy az Óceánon haladó gőzösökkel igen jól értik egymást. Funsalból érkező jelentések szerint a Graf Zeppelin közép-európai időszámítás szerint ma délután 2 óra 50 perckor átrepült Madeira felett. Az időjárás itt valamivel jobb volt és a nap is kisütött. A sziget felett a léghajó szikratáviratot adott le, amelyben közölte, hogy az alkony beállta körül éri el az Azori szigeteket. A távirat leadása után a léghajó éles északnyugati irányba fordul. A Bermuda szigetcsoportot csak az esetben érinti, ha útja további folyamán újabb viharzónába kerülne. Számolni kell azzal, hogy a léghajó útja legalább 100 óráig fog tartani és így hétfő előtt aligha ér New Yorkba.”( Délmagyarország, 1928. október (4. évfolyam, 222-247. szám)

 

Nem tudjuk láttak- e bálnákat az utasok és érezték-e az örök tavasz illatát Madeira felett, a 100-120 kilométer/ óra sebességgel haladó és a pár száz méter magasan repülő léghajóból, de biztos nagy élmény lehetett átrepülni az óceán felett. Ez a csodálatos teljesítmény ihlette a Zeppelin órák Atlantic sorozatát. A Graf Zeppelin 136 alkalommal repülte át az Atlanti-óceánt.

 

Ha nem is léghajóval, de egyszer menjenek el Madeira szigetére bálnákat (is) lesni.