Utazgatunk erre, arra

Érdekes táblázatra leltem. Berlin és New York közti távolságot mutatja légvonalban.

2022. szeptember 14., Olvasási idő 3 perc
#zeppelin #2022

Érdekes táblázatra leltem. Berlin és New York közti távolságot mutatja légvonalban.

Berlin-New York légvonalban mért távolság:

  • Km: 6384.7
  • repülő út: 7h 59m
  • helikopter: 29h 1m
  • galamb: 91h 13m

( forrás:    http://tavolsag.1km.net/de/berlin/us/new-york-city/  ) 

Miért érdekes ez a táblázat? Mert az 1930-as években a Graf Zeppelin és a Hindenburg rendszeresen repült Németország és Észak-Amerika, valamint Dél-Amerika között. Igaz, a 

Hindenburgok a New Jersey állambeli Lakehurst és Frankfurt között közlekedtek. Azt tudjuk, hogy az első Zeppelin repülése mindössze 18 percig tartott, és, hogy az 1928. szeptemberében

elkészült  LZ 127 jelű Graf Zeppelin, a hírverés érdekében 21 nap alatt körberepülte a földet, látványos utat téve az északi sarkvidékre, majd Amerikába. Akkor mennyi idő alatt tette meg a léghajó a Lakehurst és Frankfurt közti utat?

Ne számolgassanak, mert nem is a számok érdekesek, hanem maga az utazás ténye. Milyen érzés lehetett hosszú órákat tölteni az óceán felett? Ma már lenne ehhez türelmünk? A ma embere minél gyorsabban szeretne a-ból b-be érni. A repülőn az ölében a laptop, vagy egy könyv, vagy bárgyú filmet néz. Néha kitekint, már, ha az ablak mellé szól a jegye, hogy merre járnak, többször megnézi az óráját, türelmetlenül várva a megérkezést. Erre is vannak elfogadható magyarázatok. Ha például a repülőtéren rég látott szerette várja, vagy üzleti útra megy. De amikor csak úgy utazgatunk erre, arra..,,a legcsodálatosabb az utazás élménye. Azért ne essünk túlzásba, nem hátizsákos világjárásra kell egyből gondolni, bár annak is megvan a maga bája.

Mire gondolunk? Arra, hogy, ha tehetjük, vegyük le a Zeppelin óránkat és induljunk útnak, csak úgy. Erre, arra. Élvezzük az utazást, a tájat, az embereket, kultúrákat, az ízeket, az illatokat.

Az ősz tökéletes az ilyen barangolásokhoz. Nem kell Amerikáig menni. Számos csodálatos felfedezés várja itthon is.

Jó kalandozást kívánunk!