Tisztelet a névtelen mestereknek

Kik is ezek a mesterek? Megszállott zsenik, mint Verne művében Zacharius mester, az ördöggel cimboráló, lángelméjű genfi órás, a

2021. május 19., Olvasási idő 3 perc
#zeppelin #Ruhla

Önnek, amikor rápillant a Zeppelin órája, vitathatatlanul elegáns és lenyűgöző külsejére, eszébe jut, hogy vajon mi van belül, és ami belül van, azt ki álmodta meg, ki tervezte, készítette? Nem hinném. Pedig talán nem is a szerkezet, hanem a mester lelke dolgozik, amikor az óra pontosan és kiszámíthatóan teszi a dolgát.

Kik is ezek a mesterek? Megszállott zsenik, mint Verne művében Zacharius mester, az ördöggel cimboráló, lángelméjű genfi órás, aki rémülten veszi észre, hogy remekbe készült órái mind elromlanak? A romlás oka az, hogy az őlelke, élete is lefelé hajlik, akiért aztán eljön a démon, hogy az utolsó óra szabályszerű mozgásáért nagy árat kérjen.  

Biztos kell valami megszállottság az órás mesterséghez is, hiszen tökéletes dolgokat csak szívvel és persze kiváló szaktudással lehet létrehozni.

Amikor egy órásmesterre gondolok, a szemem előtt megjelenik egy idős, hajlott hátú ember, aki különböző nagyítókkal és miniatűr eszközökkel naphosszat görnyed pici óraszerkezetek fölé. Aki akármilyen idős, nem remeg a keze, pontosan tudja, hogy azt a kis pici alkatrészt hova és miért.  Na, de a pici alkatrészeket is fel kellett találni. Nagyon messzire kell visszamenni az időben, hogy az első mestert megtaláljuk. Az első, nevén is nevezett órásként a nürnbergi Peter Henleint említik, aki a zsebóra ősének, a függőórának a feltalálója volt az 1500-as években. Azóta számos híres órást tart nyilván a lexikon, de azokét, akik ma az Ön Zeppelin, vagy Bauhaus óráját megalkották nem tudjuk. Nyilván a mesterek már korszerű műszerekkel dolgoznak, de a precizitás, a pici alkatrészek és a nagy türelem változatlan.

Visszatérve az órájára, tudjuk, hogy Ruhlában készítették (ide már invitáltam Önöket az Óramúzeumba), de, hogy kik ők? Névtelenek. Viszont van egy képünk róluk, ami a ruhlai óragyárban készült. 

Hölgyek, Fiatalember, Szemüveges Úr, nem ismerjük Önöket, de köszönjük, és köszönjük minden névtelen mesternek, akik megalkották ezeket a mesterműveket, tisztelet Önöknek.