Tavaszi szél leghajót fúj a Városliget fölé

Úgy gondolom igazán aktuális az alábbi esemény, hiszen Húsvét volt pár nappal ezelőtt és a nyúl az egyik főszereplője ennek ....

2022. április 20., Olvasási idő 3 perc
#zeppelin #2022 #Húsvét #városliget

Úgy gondolom igazán aktuális az alábbi esemény, hiszen Húsvét volt pár nappal ezelőtt és a nyúl az egyik főszereplője ennek az ünnepnek.

Az egész úgy kezdődött, hogy egy budai börtönben raboskodó francia katonatiszt a fogsága idejét azzal töltötte, hogy miként tudna megtervezni egy ugróernyőt. Szabadulása után, már a hazájában megalkotta azt a hét méter átmérőjű, merev váz nélküli, a légellenállástól szétnyíló selyemkupolát, amelyhez kötélrendszerrel erősítette a könnyű kosarat, amelyben állva helyezkedett el. Egy kormányos nélküli, hidrogénnel töltött légballon segítségével emelkedett a magasba, amelyre az ejtőernyőt és ő magát is felfüggesztették. Amikor elérte az ugráshoz megfelelőnek ítélt, nagyjából ezerméteres magasságot, egyszerűen elvágta a tartókötelet. Ezután európai turnéra indult és hazánkban is lenyűgözte a közönséget. Ez egyébként az 1800-as években történt.

Aztán 1811-ben a Városligetben levegőbe emelkedett az a hidrogénnel töltött léggömb, amelyet két orvos-fizikus, a bécsi Gregor Kraskovics és a bécsi születésű, de Pesten praktizáló Johann G. Menner tervezett és készített. A pilóta Menner János volt, aki selyem ejtőernyőre erősített nyulakat dobált ki a kosárból. Mindenkit megnyugtatok, a nyuszik épségben földet értek. A sikeres bemutató után 1846-ban emelkedett újból magasra a léggömb a Városligetben.

A történetnek van még egy aktualitása. Május 1-től ismét levegőbe emelkedhetnek a bátor jelentkezők. Igaz, csak felfelé, maximum 150 méter magasra. 5 perc a felszállás, öt perc a wow élmény és újabb öt perc alatt térnek vissza a földre. A repülés idejét stílusosan a ZEPPELIN órájukon tudják megnézni.

Nyulak ez alkalommal nem lesznek, őket otthon lessék a gyerekek, hogy hová rejtették a piros tojásokat, amit a hagyomány szerint talicskában tolnak.

 

a blog forrása: Városliget Zrt/Index