Scott Pilgrim vs. The World

Bár még szeptembert írunk, de ez is gyorsan elszalad és itt az október, ami jelen esetben számunkra nem a szüret miatt...

2021. szeptember 14., Olvasási idő 4 perc
#zeppelin #2021

Bár még szeptembert írunk, de ez is gyorsan elszalad és itt az október, ami jelen esetben számunkra nem a szüret miatt érdekes, hanem azért, mert egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. lett a kiválasztott nap, Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Haladó világunk és féktelen étvágyú fogyasztói társadalmunkban ennek a szeretetnek számos formája létezik. Vannak a kis házi kedvenceink, akik családtagnak számítanak és nagyon szeretjük őket, meg biztos ellágyulunk egyéb kisállatok látványától is. Aztán vannak az állatmentők, akik előtt le a kalappal, nem úgy, mint azok előtt, akik a covid alatt menhelyről kihozott kutyákat a járvány csökkenésével visszavitték, mert a „régi” életük folytatásába már nem fért bele.

Napjainkban pedig egyre inkább hódit a gasztronómiában kis a hús mentes táplálkozás, sőt a vegán életvezetés, ami teljesen kiszorít mindent, ami állati eredetű. Mi ez divat? Egészséges életmód őrület? Hát nem. A veganizmus egy filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. A veganizmus motivációja a közhiedelemmel ellentétben nem étrendi, egészségügyi, vagy környezetvédelmi mert a vegán mozgalom nem az egészségünk vagy környezetünk megóvásáról szól. Ez egy állatjogi mozgalom, amelynek etikai vonatkozása van. A mozgalom egyre növekszik.

Nem szerepünk állást foglalni ebben a kérdésben, de azért felhívnám a figyelmet, hogy óráinkhoz  most számos színvariációban kapható vegán szíjakat kínálunk.

Egy utolsó zárójeles megjegyzést engedjenek meg. Honnan tudjuk, hogy a növénynek nem fáj, amikor kitépjük a földből?

És, hogy ne vegyük magunkat ennyire tudományosan komolynak a téma iránt érdeklődőknek ajánlom a címben szereplő 2010-ben bemutatott amerikai-brit-japán-kanadai fantasy vígjátékot.