Öregem, ezt megcsináltad!

Október 1-jén van az Idősek Világnapja. Nem nagyon tudok olyan települést hazánkban, ahol valamilyen módon ne köszöntenék a...

2022. október 11., Olvasási idő 3 perc
#zeppelin

Október 1-jén van az Idősek Világnapja. Nem nagyon tudok olyan települést hazánkban, ahol valamilyen módon ne köszöntenék a szépkorúakat. Elhangzanak a kissé kenetteljes beszédek, hangoztatva, hogy mi mindent köszönhet a fiatalabb generáció az időseknek, jó egészséget kívánnak, van esetleg valami felejthető műsor, majd némi vendéglátás, pogácsákkal (aminél a jelen lévő hölgyek nagy része biztosan jobbat süt), esetleg egy pohár borral és üdítővel.

Kicsit szánalmas ez az egész, mert arról egy szó nem esik, hogy azért, mert valaki 60, vagy 60+éves még nincs vége a világnak.

Ha rajtam múlna, meghívnám egy „turnéra” Alain Robert, francia hegymászót, aki 60 évesen egy 48 emeletes felhőkarcolót mászott meg, biztosító felszerelés nélkül. 

Nyilván nem azt gondolom, hogy 60 évesen mindenki másszon meg egy felhőkarcolót, főleg, ha életében nem mászott fel semmilyen csúcsra. Az üzenete a lényeg.

„Azt az üzenetet akarom közvetíteni az embereknek, hogy 60 évesnek lenni semmiség. Még mindig lehet sportolni, aktívnak lenni, és mesés dolgokat csinálni”- mondta és egyébként ezzel a mászással a globális felmelegedésre is fel akarta hívni a figyelmet.

Robert a hírnevét a magas épületek megmászásának köszönheti. Korábban a dubaji Burdzs Kalifa, a világ legmagasabb épületének tetejére is feljutott, de nem csak oda. Tizenöt éves korában kezdett el biztosítás nélkül mászni, eleinte sziklákon gyakorolt, de aztán áttért az épületmászásra, mostanra több mint 150 híres felhőkarcolót és egyéb magas építményt mászott meg. A mutatványait általában előzetes bejelentés vagy engedély nélkül hajtja végre, így többször letartóztatták.

Nyilván ehhez komoly hegymászó múlttal is rendelkezik a francia Pókember, aki igazi fenegyerek. Hihetetlen akaraterejét bizonyítja, hogy két súlyos balesete is volt. A legsúlyosabb hat napos kómát és többszörös koponya-, orr-, csukló-, könyök-, medence- és saroktörést eredményezett. Az orvosok prognózisa ekkor volt nem túl optimista: "ez a fiú soha többé nem tud mászni"- mondták.

Legutóbb a fiával mászott meg Barcelonában egy felhőkarcolót. A 34 éves Julien életében először kapcsolódott apja nem mindennapi és kissé őrültnek is mondható mutatványához. Elképzelem, hogy amikor felértek a tetőre, Alain megveregette a fia vállát és büszkén mondta: Öregem, ezt megcsináltad!

Az idővel dacoló akaraterő és a kitartás, valamint a kiváló sportember tiszteletére a Zeppelin limitált szériájú órával állt elő. Ez a ZEPPELIN 7294-4_KB ALAIN ROBERT - LIMITED EDITION FÉRFI KARÓRA

Isten éltesse az örökifjú hatvanasokat!