Lépcső a mennybe

85 évvel ezelőtt 1936. márciusában épült meg a minden eddiginél nagyobb LZ129-es léghajó, melyet Hindenburgról nevezett el...

2021. április 7., Olvasási idő 3 perc
#zeppelin #2021

Stairway to Heaven (Lépcső a mennybe)

 

„Egy érzés fog el

Amikor nyugat fele nézek

És lelkem távozni akar

Gondolatban láttam már

Füst-gyűrűket a fákon keresztül

És azoknak a hangját, akik még mindig keresnek valamit

Oh, és csodálkozom

Oh, és igazán csodálkozom

 (Led Zeppelin)

 

85 évvel ezelőtt 1936. márciusában épült meg a minden eddiginél nagyobb LZ129-es léghajó, melyet Hindenburgról nevezett el Hugo Eckener, aki Zeppelin gróf halála után átvette a léghajók gyártását. 1937. május 6-án, az Egyesült Államokban, Lakehurst légikikötőjének közelében a léghajó felrobbant. Ez a tragédia vetett véget a léghajózás aranykorának.

Ahogy egyetlen újító és előrevivő eszme és találmány sem tűnik el nyomtalanul, úgy a Zeppelin is feltámadt, ha nem is a régi formájában. Repülnek reklám céllal, de kutatásra is használják, mint a gyémántbányászatáról híres De Beers Társaság, akik a Kalahári-sivatag felett léghajóval kerestek gyémántlelőhelyet. Azt nem tudom, hogy találtak-e, de a léghajó egy forgószélben erőteljesen megrongálódott.  Kaliforniában pedig repülhetünk szórakozásból, hiszen mekkora élmény ez az alacsony magasságban történő fenséges cirkálás.

 A Zeppelinek ihletett adtak filmeknek, irodalomnak, zenének és még a bélyeggyűjtőknek is. Több ország kiadott zeppelines bélyegeket, melyeket egykor a Zeppelinek  által szállított küldeményekre szántak. A legritkábbak a Hindenburg szerencsétlenül végződött légi útján szállított leveleken voltak, ugyanis a robbanáskor 176 darab levél egy vaskazettában épen maradt és ezeket később ki is kézbesítették. Nem csoda hát, hogy a léghajó szerencsétlenség után ötven évvel a bajor POINTtec társaság alapítói is elhatározták, hogy a repülés és a technika úttörője, gróf Zeppelin előtt tisztelegve megalkotják a Zeppelin óramárkát, amelyben a modellek megjelenésükben a korabeli pilóták és utazók karóráit idézik, műszakilag a tökéletességre törekedve. Az emberi kreativitás és tudás megtalálja a módját, hogy tovább vigye valahogy, valamilyen formában a merészet álmodók szellemiségét és gróf Zeppelin onnan a mennyekből hallja azoknak a hangját, akik még mindig keresnek valamit, és igazán csodálkozik.