„Illa berek, inak, erek! Én egyszer majd megeredek, útra kelek, megyek, megyek...”

Úgy bizony. Útra kelek. Azt még nem tudom, hogy hova és mivel, de hiába van még csak tavasz, a nyár már erősen nyújtogatja a ...

2024. május 23., Olvasási idő 3 perc
#zeppelin

Úgy bizony. Útra kelek. Azt még nem tudom, hogy hova és mivel, de hiába van még csak tavasz, a nyár már erősen nyújtogatja a kezét és folyamatosan duruzsolja a fejemben, hogy „gyere, gyere”.

Ha már ilyen erőszakos, elkezdtem gondolkodni, hogy mire vágyom egyáltalán? Tengerre, hegyekre, városokra? Aztán hirtelen jött a felismerés. Magára az utazásra vágyom. Lehetőleg olyan utazásra, amely visszarepít annak hőskorába, a léghajók, a Brough Superior motorok, a gőzmozdonyok világába.

Ez azért nem olyan egyszerű.

A mai modern formában elkészített léghajókon az utazás szerintem olyan lenne, mintha a Zeppelin órámról kiderülne, hogy replica. Hasonlít, de nem az igazi. Az életérzést nem tudom visszaadja-e?

Egy Brough Superiorral száguldani csodás lenne, és ugyan nem vagyok babonás, de Arábiai Lawrence is egy ilyen motor nyergében halt meg rejtélyes körülmények között, na meg 1940-ben befejezték a gyártását.

A legendás Orient Express, amely Európa nyugati és keleti szegletét kötötte össze a lehető legnagyobb utazási élményt nyújtva, ma már Venice-Simplon Orient Express néven fut más útvonalon. Ez sem rossz, de Agatha Christie szellemével még gondolatban sem találkozhatom.

Túl nagyok a vágyaim? Lehet, hogy csak elméletben élhetem át nosztalgikus elképzeléseimet?

Hát, nem! Megtaláltam! Vonaton utazom, mégpedig a Belmond Hiram Bingham-on, Peruban. A vonat az 1920-as évek stílusában lett megtervezve az utolsó csavarig. A történelmi Cuscóból, a Szent Völgyön át egészen Machu Picchu bejáratáig élvezhetjük a csodás táj és a kulturált utazás élményét.(Onnan azért még kb. másfél óra gyaloglás a szent helyig, de az sem lehet utolsó élmény.)

 A Machu Picchu helyét újra felfedező amerikai régészről elnevezett vonat csillogó faburkolatú belső terei és a sárgaréz felületek a régi idők klasszikus szalon kocsiját idézik, az élénk színek és a természet ihlette motívumok pedig kifejezetten perui lelket árasztanak.

 

 

Ez egy luxus utazás. A luxust pedig meg kell fizetni. Így lehet, hogy nem ezen a nyáron, de illa, berek, útra kelek. Tegyenek így Önök is. Szép utazást kívánunk!