Húsvéti morzsák

„Nem lenne Karácsony, ha nem lenne Húsvét „mondta egy amerikai író, vallási vezető.

2023. március 30., Olvasási idő 5 perc
#zeppelin #Húsvét

Igen, a Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amibe valahogy beugráltak a nyuszik, tojásokkal megrakott talicskákat tolva, és akkor hogy is van ez?

 

A nyúl egy germán istennő Ostara hírnöke, és mivel tavasszal igen sok kis nyuszi látja meg a világot, így az új élet keletkezésének jelképévé vált, mint ahogy a tojás is a termékenység, az élet megújulásának jelképe. Ezeket a szimbólumokat a kereszténység is átvette. Már a 10. századból való keresztény sírokban is találtak tojásokat, mégpedig pirosakat, amely szín Jézus kiontott vérét szimbolizálta.

 

Lehetünk hívők, vagy ateisták, a Húsvét mindenki számára egy különleges ünnep. Önök is keresték gyermekkorukban az eldugott tojásokat? Netán megtartották ezt a hagyományt és most a gyermekeik, unokáik keresik, hogy hová „tojt” a nyuszi? Szokásuk még az ünnepi terített asztalhoz ülni és szubjektív meglátásom szerint az év legjobb ünnepi menüjét fogyasztani, a sonkát, tojást és kalácsot? Várják Húsvét hétfőn a locsolókat? A locsolók kapnak-e a lányok, asszonyok által festett tojásokat?

 

Mindenki másképp ünnepli a Húsvétot. Nem tudjuk, hogy Zeppelin gróf a nagy készülődés közben tudott-e időt szakítani, hogy a családjával töltse az ünnepet. Ha igen, a gondolatai biztos nem a piros tojás körül jártak.

„Az öreg, de bátor és szívós Zeppelin grófról semmi, de semmi hír nem jött hónapok óta, mintha csak megbukott volna az ő egész rendszere és működése. Tévedés. Egykét nap még s a gróf újra megkezdi fölszállásait, Friedrichshafenből mozgalmas tervekről tudósítják a világot. Húsvét táján Münchenbe száll Zeppelin, pünkösdre pedig Bécsbe repül.”(Délmagyarország, 1911. március 2. évfolyam, 49-74. szám)

 

Akiknek pedig fontosabbak a sünik a nyuszinál, ők Húsvétkor engedték szabadjára Zeppelint, a skóciai sünit. Az állatok elleni kegyetlenség megelőzésére életre hívott szervezet 253 napig harcolt a kis állat életéért, akit valószínű elütöttek.

( forrás: BBC News)

 Ne feledjük, hiába kapta a süni a lég egykori királyának nevét, április 22-én, a Föld Napja van. Vigyázzunk erre az egyre inkább törékeny bolygóra, mert aztán nem lesz se süni, se nyuszi, se tojás. És érhetnek minket Húsvétkor is eddig elképzelhetetlen rossz dolgok. Ugye élesen az elménkbe égett az a bezártsággal töltött év, amit egy világjárvány okozott? Milyen ellentmondásos, hogy a szabad szárnyalás egyik örök jelképét megtestesítő léghajó miket inspirált ekkor. Egy itthoni kézműves cégnél Zeppelin léghajós maszkokat is lehetett kapni, de ennél is meghökkentőbb, hogy a járvány idején a bodeni tó mentén a baden-württembergi rendőrség Nagypéntektől Húsvét hétfőig egy Zeppelin léghajóról figyelte a szabadban tartózkodókat, hogy azok betartják-e az előírt 1,5 méteres távolságot egymástól, illetve létrejönnek-e tiltott csoportosulások.

Felejtsük is el gyorsan ezt az időszakot és csak a Húsvét igazi jelentésére gondoljunk. Az új életre, a reményre, a tavaszra és szeretteink mosolyára a tojás keresés közben és az ünnepi asztal körül.

Áldott, szép Húsvétot kívánunk!