Hogyan szeressem?

Október az ősz vége, a természet színpompás díszletei között elköszön a nyár, véget ér a szüret, de jelen esetben nem erről...

2021. október 5., Olvasási idő 3 perc
#2021

Október az ősz vége, a természet színpompás díszletei között elköszön a nyár, véget ér a szüret, de jelen esetben nem erről szól ez a kis írás, hanem az állatokról egy kis filozófiai körítéssel.

Egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. lett a kiválasztott nap, Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Haladó világunkban és féktelen étvágyú fogyasztói társadalmunkban ennek a szeretetnek számos formája létezik. Vannak a kis házi kedvenceink, akik családtagnak számítanak és nagyon szeretjük őket, meg biztos ellágyulunk egyéb kisállatok látványától is. Aztán vannak az állatmentők, akik előtt le a kalappal, nem úgy, mint azok előtt, akik a covid járvány alatt menhelyről kihozott kutyákat a járvány csökkenésével visszavitték, mert a „régi” életük folytatásába már nem fért bele.

Napjainkban pedig egyre inkább hódit a gasztronómiában is a hús mentes táplálkozás, sőt a vegán életvezetés, ami teljesen kiszorít mindent, ami állati eredetű. Mi ez? Divat? Egészséges életmód őrület? Hát nem. A veganizmus egy filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. A veganizmus motivációja a közhiedelemmel ellentétben nem étrendi, egészségügyi, vagy környezetvédelmi, mert a vegán mozgalom nem az egészségünk vagy környezetünk megóvásáról szól. Ez egy állatjogi mozgalom, amelynek etikai vonatkozása van. És a mozgalom egyre növekszik.

Mindenkinek szíve joga a választás, hogy milyen filozófiai irányokat követ és milyen életvitelt folytat.

Az általam igen nagyra becsült biológus, etológus Csányi Vilmos mondta:” A szabadság nem azt jelenti, hogy valaki azt csinál, ami éppen az eszébe jut, hanem azt, hogy választ a lehetőségek közül.”

Nekünk nem szerepünk állást foglalni ebben a kérdésben, de azért felhívnám a figyelmet, hogy ZEPPELIN óráinkhoz most számos színvariációban kapható vegán szíjakat kínálunk.