Hány perc az élet?

A különböző statisztikák szerint, ha sokáig szeretnénk élni, menjünk Japánba. Ott az átlagos élettartam 83-86 év. ...

2022. május 11., Olvasási idő 3 perc
#2022

A különböző statisztikák szerint, ha sokáig szeretnénk élni, menjünk Japánba. Ott az átlagos élettartam 83-86 év. Ezzel elsők a listán. Európában átlagban 75 év. Ha ez utóbbit nézzük, akkor egy átlagos európai 39.420.000 percig él. Ez persze statisztika és eszükbe ne jusson a Zeppelin órájukat figyelni, hogy meddig ketyeg még a szívükkel együtt. Viszont, ha ránéznek jusson eszükbe, hogy az élet nem statisztika, hanem kiszámíthatatlan történések sorozata.

Számított-e arra bárki is, hogy amikor 1937-ben Frankfurtban felszálltak a Hindenburg LZ129 zeppelin léghajóra az életük vége lesz?  A kora legmodernebb léghajójának számító, 245 méter hosszú jármű azonban röviddel a New Jersey állambeli lakehursti haditengerészeti légi bázison történő landolása előtt, 1937. május 6-án váratlanul kigyulladt és megsemmisült. A fedélzeten lévő 97 ember közül 36-an vesztették életüket.

Számított-e arra a léghajón 14 évesen kabinosként dolgozó Werner Franz, hogy jelentősen emeli a statisztikai számítások adatait? Ő ugyanis kiugrott az égő léghajóból és elmenekült. 92 évesen halt meg szívelégtelenségben.

Számos tragédia történt és történik azóta is világban. Események, amelyek elindítói valamikor nagyszerű gondolatok, tettek voltak és szerencsétlen és váratlan történéssé váltak és válnak. Pedig a gondolat, az alkotó sok esetben nagyobb figyelmet érdemel, mint a sajnálatos történés.

Így vagyunk mi Zeppelin gróffal. Számunkra ő és az általa ihletett óramárka nem a tragédiáról, hanem a repülésről szól.

Egy női darab azért emlékezik. Ez a Zeppelin LZ 129 Hindenburg Moon Phase. Igaz ez túl szép ahhoz az eseményhez képest, amelyről elnevezték.

Szóval vágjuk sutba a statisztikákat és éljünk a lehető legjobban és legboldogabban, mert az a hosszú élet titka.