Ha ezt látná, gróf úr!

Míg Ferdinand von Zeppelin a technika és tudomány világában élve a légiközlekedés forradalmasítást tartotta szem előtt, és...

2021. november 13., Olvasási idő 3 perc
#2021

Míg Ferdinand von Zeppelin a technika és tudomány világában élve a légiközlekedés forradalmasítást tartotta szem előtt, és elindította merev vázas, irányítható léghajóját több mint 100 év telt el. Nem gondolta volna, hogy napjainkban a léghajózás reneszánszát éli. Igaz, a kosaras változat, de a hajtóanyag ugyanaz.

A gróf álmélkodva nézheti a felhők mögül a felfelé szálló színes ballonokat a különböző fesztiválokon. Itthon, többek között Szegeden rendezik meg a találkozót évente, bár ez verseny, egész pontosan Európa - bajnokság. A világ legnagyobb fesztiválját kétség kívül Mexikóban tartják, ahol több mint 1000 különböző színű és formájú ballon emelkedik a levegőbe. A résztvevők számát már korlátozni kellett, mert ez azért egy balesetveszélyes üzem A légi látványosságra már közel 800.000 ember kíváncsi.

Elég egyébként a szomszédos Ausztriába látogatni, ha valaki szeretne egy ilyen fesztiválon részt venni. 2022 januárjában ismét igazi látványosságot ígér, ahogy a pilóták az Alpok közel 3000 méter magas csúcsai felett repülnek és leszállásaikat – jobb esetben – a völgyekben hajtják végre. A jegy egyébként 120.000 Ft.

Az igazi őrület viszont az volt, amikor Felix Baumgarten osztrák ejtőernyős több mint két órás emelkedés után egy 55 emelet magas héliumballonon függő űrkabinból ugrott ki és különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhájában száguldott a Föld felé. A 40.000 méterről ugró Baumgartner érte el eddig a legnagyobb sebességet szabadesésben: elsőként lépte át a hangsebességet. Senki ne aggódjon, Új-Mexikóban a sivatagban szerencsésen földet ért.

Azt nem tudni, hogy volt-e rajta Zeppelin óra, de, ha legközelebb is ugrik, vegyen fel egyet és tesztelhetjük, hogy az óra kibírja -e 9,81 m/sec² gyorsulást.

fotó: hőlégballon fesztivál