És ott hány óra van ?

Valentin, vagy, ha úgy tetszik Bálint nap közeledtével jutott eszembe egy tajvani-francia koprodukcióban készült film.

2021. február 3., Olvasási idő 4 perc
#zeppelin #valentinnap #balintnap

A srác órákat árul a tajpeji utcákon. A lány éppen hosszú párizsi útra készül. Csak egyetlen pillanat köti össze őket: amikor a lány vesz egy karórát a fiútól. S miközben több ezer kilométer választja el őket egymástól, s mindketten alkalmi kapcsolatokban keresnek vigasztalást, mégis van valami rejtélyes kapcsolat közöttük, ami átível téren és időeltolódáson - két magányos rokonlélek társra találása. A fiún különös szenvedély lesz úrrá: minden a keze ügyébe kerülő órát a párizsi időre állít át…. és az élet zajlik tovább . A film címe:

És ott hány óra van?

Miért pont ez a film? Talán az idő és a tér végtelenségét figyelmen kívül hagyó érzelmek, a véletlen sorsfordító játéka miatt?   Egy óra vásárlása is elindíthat egy történetet? Miért ne? 

Biztos tudnak olyan esetet, amikor egy életre szóló kapcsolat egy kérdéssel kezdődött: „Elnézést, meg tudná mondani hány óra van?

Nézzük a lehetőségeket. 

A kérdező egy hölgy. 

A férfi előveszi a telefonját és megmondja az időt

A férfi felhúzza a dzsekije ujját és a kissé megkopott karórájáról próbálja leolvasni

A férfi elegánsan megemeli a karját, felcsúszik a zakója ujja és egy csuklóhoz illeszkedő elegáns tokkal körülvett meleg színárnyalatú, enyhén domború számlapú elegáns óra villan elő 

Hölgyeim, Önök kivel folytatnák a 3 férfi közül a beszélgetést? 

A kérdező egy úr.

            a Hölgy előveszi a telefonját és megmondja az időt

            a Hölgy felhúzza a pulóvere ujját és a strassz kövekkel díszített rózsaszín óráját olvassa le

a Hölgy elegánsan felemeli a kezét; felcsúszik a blúz ujja és egy extravagáns, de elegáns, rombikus mintázatos számlapú óra villan elő.

Uraim, Önök kivel folytatnák a 3 hölgy közül a beszélgetést?

Ez persze csak egy sarkított lehetőség, de gondolják végig, mi mindent mutathatunk meg magunkból  egy ilyen kérdés megválaszolásával? Az eleganciát, a stílust, a megbízhatóságot, az életérzést, annak a szabadságnak az érzetét, amellyel úgy érezzük, hogy urai vagyunk az időnek és térnek.

Rápillantunk egy szép órára, eszünkbe jut, hogy ezt talán valakitől kaptuk, és számoljuk a perceket, hogy mikor ölelhetjük meg ismét.

Hát igen, Valentin nap, szerelem…. 

Egyébként a film folytatása eléggé tragikus. A srác apja meghal, egyedül maradt anyját pedig lassan hatalmába keríti az őrület. S amíg a fiú videón az elveszett fiatalokról szóló francia filmklasszikust, a Négyszáz csapást nézi, a lány a film megöregedett főhősével találkozik egy párizsi temetőben...

Ajánlom nézzék meg,kultuszfilm. Játszási idő 110 perc