„Én vagyok a világ a tenyeredben”

A Zeppelin óramárka Atlantic sorozatának van egy modellje, ami számomra jóval több, mint egy időmérő. Nem a műszaki háttere...

2023. augusztus 7., Olvasási idő 3 perc
#zeppelin

A Zeppelin óramárka Atlantic sorozatának van egy modellje, ami számomra jóval több, mint egy időmérő. Nem a műszaki háttere, vagy a funkciói nyűgöznek le, hanem a számlapja, amin egy kézzel festett földgömb látható. Utazás, felfedezés, az ismeretlen varázsa mind ott vannak ezen a számlapon.

Ő az:

Tény, hogy kifejezetten érdekelnek a térképek, a földgömbök. Nem gyűjtői szinten és nem is a topográfia megszállottjaként, hanem azért a gondolatsorért, amit elindítanak.  Ugye Önöknek is vannak olyan részei a Földnek, ahova egyszer biztosan szeretnének eljutni? Nekem ezzel az a bajom, hogy minél tovább nézegetem akár az órát, akár a térképeket, egyre több helyre szeretnék eljutni.

„Szeretnék fellógatni a házamban egy térképet a világról, és mindenhova rajzszögeket tenni, ahova elutaztam. De először el kell utaznom a térkép két felső sarkába, hogy ne essen le.” (Mitchell Lee Hedberg) Frappáns meghatározása a vágyaknak, de a realitás talaján maradva nem valószínű, hogy beutazzuk az egész világot, hacsak nem hátizsákos turistaként, pár évre kivonva magunkat a mindennapokból, amikor csak megyünk, megyünk és élünk, ahogy tudunk.

Ma már persze a technikai vívmányok korában a legritkábban veszünk a kezünkbe térképet. Ehhez ott vannak a különböző navigációs rendszerek. Na, de azok csak akkor érdekesek, ha már utazunk.

A térképeket azonban nem csak az utazásnál használták.  A történelem legkorábbi ismert térképe az egyiptomi civilizációban készült torinói térkép, amely Kr. e. 1150 körül keletkezett bányászati térkép. Egészen pontosan, az aranybányáké.

Az első térképeket inkább ábrázolásoknak nevezhetjük, amiket a földön készítették, kis faágak, kavicsok, kagylók és kövek segítségével. Ilyen "térképet" rajzolt egy öreg indián Kolumbusz Kristófnak, aki ennek segítségével jutott el Honduras partjáig.

( Múltkor a Google Mapsban rákerestem a házunkra. Még a kutya is látszott a kerítés mellett. Az futott át az agyamon, hogy most ez jó nekem/nekünk?)

A lényeg, hogy, ha ránézek erre az órára, vagy a kezembe veszek egy térképet, a tenyeremben tartom a világot és képzeletben bejárom az egész világmindenséget.

Próbálják ki egyszer, jól fognak szórakozni.