Az égbolt úrnői

A repülés, a Zeppelin és a Nőnap alkalmából, a leghíresebb női pilótákra emlékezve tisztelgünk a Hölgyek előtt.

2022. február 28., Olvasási idő 4 perc
#zeppelin #Nőnap

A repülés, a  Zeppelin és a Nőnap alkalmából, a leghíresebb női pilótákra emlékezve tisztelgünk a Hölgyek előtt.

Kivel is kezdhetnénk a sort, mint Elisabeth Thiblével, az első nővel, aki felröppenhetett a levegőbe egy hőlégballonnal, és aki bátorságáról és kalandvágyáról híresült el a maga korában.

kép: Elisabeth Thible ( forrás: www.cavok.co.uk)

Grace Marguerite, Lady Hay Drummond-Hayról már egy régebbi írásban megemlékeztünk. Nevét a ZEPPELIN Grace Lady órája is őrzi.

Az első jogosítvánnyal is rendelkező női pilóta Raymonde de Laroche volt. Laroche a 20. század elején kora hírességévé vált, mivel számos repülési rekordot állított fel, valamint rengeteg repülős bemutatót is tartott. A bemutatók során még Budapestre is ellátogatott.

A legnagyobb visszhangot Amelia Erhart repülése és eltűnése keltette. Az amerikai hölgy negyvenévesen fogott élete legnagyobb vállalkozásába: ő akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed gépével, navigátora társaságában 1937. június 1-jén Miamiból indultak útnak, hatalmas médiafelhajtás közepette. Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát és Délkelet-Ázsiát, egy hónappal később már Pápua Új-Guineán jártak. Az út utolsó harmada a Csendes-óceán fölött vezetett, ahol eltűntek. A pilóták sorsáról ma sem tudni biztosat: a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy elfogyott az üzemanyaguk, és a tengerbe vesztek. Mások szerint eltévedtek, és az 500 kilométerrel délnyugatra fekvő Kiribati-szigetek egyikén, a Gardner-szigeten landoltak, de segítség híján nem sokkal később meghaltak.  Amelia Earhart neve ma már legenda, feminista ikon, utcák, iskolák, hajók, repülőterek és holdkráter viseli a nevét, számtalan könyv és film hőse, rajongói oldala van a weben, szülővárosa évente fesztivált rendez a tiszteletére. ( forrás: Háromszék)

Az első, légitársasági alkalmazottként repülő hölgypilótát Helen Richey-nek hívták. 1934-ben az amerikai Central Airlines foglalkoztatta. Napjainkban a statisztikák szerint világszinten nagyjából 5 százalékra tehető a nők aránya a pilóták között. Van olyan légitársaság, ahol képesek egy gép személyzetét csak nőkből összeállítani. Így lehetséges, hogy magyar nők is reptettek Boeing 737-est 180 utassal a fedélzeten.

Ne becsüljük le a Hölgyek teljesítményét. Azokét sem, akik a földön járnak, mert  „ A nők nem forgatják fel az életet, ők rendezik be, ők bútorozzák be puhaságukkal, és ők teszik lakhatóvá a férfiak számára.”

(Claude Farrére)

 

Tisztelettel köszöntük a Hölgyeket!