Álmodók

Nem tisztünk, hogy bármilyen programra hívjuk fel a figyelmüket,- kivéve, ha azt a Zeppelin Lojalitás Klub szervezi-, de nem...

2022. november 14., Olvasási idő 3 perc
#2022

Nem tisztünk, hogy bármilyen programra hívjuk fel a figyelmüket,- kivéve, ha azt a Zeppelin Lojalitás Klub szervezi-, de nem tudunk szó nélkül elmenni az „Álmok álmodói” kiállítás mellett. A kiállítás magyar tudósok világraszóló találmányait, korszakos felfedezéseit mutatja be. A 20 év után ismét megrendezésre kerülő kiállításon 600 magyar géniusz 6000 találmánya látható és ismerhető meg zseniális interaktív közegekben.

Mennyi csodálatra méltó alkotó elme, akik révén az ismeretek tudománnyá, majd az életünk természetes részévé válnak.

Nyilván mi különös tisztelettel tekintünk Zeppelin gróf álmára, a léghajóra, de ne feledkezzünk el a magyar mérnökökről, matematikusokról, fizikusokról, és még sorolhatnánk. Arról már írtunk, hogy a Zeppelin elődje magyar találmány volt, de ismerik Járay Pál nevét? Őt elsősorban az autóipari találmányai tettek világhírűvé, de a léghajózás is sokat köszönhet neki. Kezdetben repülőgép-fejlesztőként az első világháború alatt a Luftschiffbau Zeppelinnél dolgozott, ahol a léghajók áramlástani vizsgálatával foglalkozott. 1920-ban ő szabadalmaztatta a legkisebb légellenállású, elöl lekerekített, hátul kúp alakú léghajóalakot. A Zeppelin üzemeltetésének költségei neki köszönhetően csaknem a felére csökkentek.

Még bele lehetne mélyedni a nagy magyar tudósok munkáiba, amelyekkel hozzájárultak számos világhírű szabadalom létrejöttéhez, de elég legyen annyi, hogy az „álmodók” éljenek bárhol a világon, különös tiszteletet és köszönetet érdemelnek. Mert ők valami olyat tudtak, amit Szent-Györgyi Albert fogalmazott meg tökéletesen.

 „ Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni,

amire még senki.”

A kiállítás 2023. január 10-ig még megtekinthető a Millenárison.

 

Visszatérve a magyar vonatkozásokra, egy pillanatig sem lennénk meglepve, ha kiderülne, hogy a ZEPPELIN órák tervezői között is volt/van egy magyar, aki álmokat álmodik.

 

Végezetül engedjék meg, hogy a Millenáris „Megálmodni, megcsinálni, megélni” című kreatív pályázatára érkezett, jövőbeli álmodó alkotásával köszönjük meg a figyelmüket.